ProduktPriser
Hvordan flytte kjøkkenet til stua

Flytte Kjøkkenet Til Stue Ved Bruk Av Pumpe

Flytte Kjøkkenet til Stua – Hvordan Gjøre Det med Pumpe for å Skape Ekstra Soverom?

LEST PÅ 2 MINUTTER · 27. AUGUST 2024

  • Jan Oftedal
    Jan Oftedal

    Daglig leder

Å optimalisere planløsningen i en bolig kan både øke trivselen og verdien på boligen. Men flytting av kjøkkenet kan være komplisert, spesielt når det kommer til vann- og avløpssystemet. En løsning som gjør dette mulig, er bruk av en pumpe. I dette blogginnlegget går vi gjennom hva du må vite om å flytte kjøkkenet ved bruk av pumpe, inkludert kostnader, fordeler og ulemper.

Eksempel på hvordan endring av planløsning økte verdi:

Hva må man tenke på når man skal flytte kjøkkenet?

Når du skal flytte kjøkkenet, er det flere viktige faktorer å vurdere. Det viktigste er tilgangen til vann og avløp. Kjøkkenet krever rør for både vanntilførsel og avløp, og i mange tilfeller kan det være vanskelig å gi avløpsrøret tilstrekkelig fall fra det nye kjøkkenet til hovedavløpet. Dette er spesielt utfordrende hvis du ønsker å flytte kjøkkenet langt unna den opprinnelige plasseringen, for eksempel til stua.

Eksempel i Vibes Gate på Majorstuen i Oslo:

Andre ting å vurdere inkluderer:

  • Elektrisk opplegg: Kjøkkenet krever mange el-punkter til hvitevarer og belysning. Jo flere punkter, desto mer komplisert blir prosjektet.
  • Ventilasjon: Kjøkkenet trenger ventilasjon, og flytting kan bety at du må legge til nye løsninger for avtrekk.
  • Borettslag eller sameie: Hvis du bor i et borettslag eller sameie, må du sjekke om det er egne regler for flytting av kjøkken.

Må man alltid bruke pumpe?

Nei, det er ikke alltid nødvendig å bruke pumpe når man flytter kjøkkenet, men det kan være løsningen i mange tilfeller. Når kjøkkenet flyttes langt fra hovedavløpet, eller når det er vanskelig å få tilstrekkelig fall på rørene, er en løftepumpe, også kjent som kvernpumpe, den beste løsningen. Pumpen sørger for at avløpsvannet blir pumpet gjennom rør til avløpssystemet, selv om kjøkkenet ligger på et lavere nivå eller i en vanskelig plassering.

Uten pumpe kan det være nødvendig å rive opp gulv eller lage omfattende ombygginger, noe som kan gjøre prosjektet svært kostbart. Bruk av pumpe gir fleksibilitet, slik at du kan flytte kjøkkenet til nesten hvor som helst i boligen, inkludert stua.

Hva koster det å flytte kjøkkenet?

Prisen for å flytte kjøkkenet varierer avhengig av flere faktorer, som avstand til eksisterende rør, behov for nytt elektrisk opplegg og om det er nødvendig med en pumpe. Basert på erfaringsdata ligger gjennomsnittsprisen for å flytte et kjøkken mellom 75.000 og 150.000 kroner, inkludert både materialer og arbeid.

Dersom det kreves en pumpe, vil dette øke kostnadene noe. En standard avløpspumpe kan koste mellom 5.000 og 15.000 kroner, avhengig av type og kapasitet. I tillegg kommer installasjonskostnader. Det er også viktig å huske at pumpen krever vedlikehold, som bytte av filter og periodisk service.

Fordeler med å flytte kjøkken ved bruk av pumpe

  • Fleksibilitet: Du kan plassere kjøkkenet nesten hvor som helst i boligen, uavhengig av avstand til avløpet.
  • Bedre planløsning: Ved å flytte kjøkkenet til stua kan du frigjøre plass til et ekstra soverom, noe som øker boligens verdi og gir mer praktisk utnyttelse av arealet.
  • Mindre omfattende inngrep: Ved bruk av pumpe slipper du å rive opp gulvet eller lage store ombygginger for å tilrettelegge for avløpsrør med naturlig fall.
  • Mulighet for boligforbedring: En god planløsning kan øke både funksjonalitet og verdi på boligen, noe som er spesielt verdifullt ved salg.

Ulemper med å flytte kjøkken ved bruk av pumpe

  • Støy: Selv om mange moderne pumper er støysvake, kan det fortsatt oppstå noe støy når pumpen er i bruk. Dette kan reduseres ved å installere pumpen i et isolert skap.
  • Vedlikehold: Pumper krever regelmessig vedlikehold, som rensing av fett og matrester, samt bytte av filter. Pumpens levetid er også begrenset, med garantier som ofte strekker seg fra 2 til 5 år.
  • Avhengig av strøm: Pumpen er avhengig av elektrisitet for å fungere, noe som kan være en ulempe ved strømstans.
  • Kostnader: Selv om pumpen gir fleksibilitet, vil det medføre ekstra kostnader for både installasjon og vedlikehold.

Flytting av kjøkken forbedret planløsning:

Oppsummering

Å flytte kjøkkenet til stua kan gi deg en mer effektiv planløsning, som både forbedrer boligens funksjonalitet og kan øke verdien. Bruk av pumpe gir deg frihet til å plassere kjøkkenet der du ønsker, selv når naturlig avløp ikke er mulig. Kostnadene for å flytte kjøkkenet varierer, men ligger vanligvis mellom 75.000 og 150.000 kroner.

Vurderingene inkluderer ikke bare hvor kjøkkenet skal plasseres, men også behovet for nytt el-opplegg, ventilasjon og eventuell pumpe. Det er derfor viktig å planlegge nøye og rådføre seg med fagfolk for å unngå uforutsette kostnader.

Har du vurdert å flytte kjøkkenet til stua? Ta kontakt med en rørlegger eller entreprenør for en uforpliktende vurdering av ditt prosjekt!

Nøkkelord

  • Jan Oftedal
    Jan Oftedal

    Daglig leder

    Jan er daglig leder i Solgt.no og har kjøpt og solgt over 100 boliger. Med lang erfaring fra eiendomsbransjen er han engasjert i å gjøre bolighandelen tryggere og enklere for alle. Hans ekspertise og dedikasjon sikrer at kunder får de beste rådene og innsikten i markedet gjennom Solgt.no's eiendomsanalyseverktøy.

Sist oppdatert: 27. august 2024

Blogg

© 2024 Solgt.no AS — Org. nr. 923 401 032