ProduktPriser

10 ting du bør sjekke når du kjøper bolig

LEST PÅ 3 MINUTTER · 25. JUNI 2024

  • Jan Oftedal
    Jan Oftedal

    Daglig leder

Viktige punkter å tenke på

  1. Valg av beliggenhet
    • Vær sikker på at du vil trives i området du vurderer. Å flytte igjen kort tid etter kjøpet kan bli dyrt, spesielt siden gevinst ved salg innen ett år er skattepliktig. For hytter slipper du skatt på gevinst etter fem år.
  2. Sjekk historikken til boligen
    • Besøk Kartverkets nettside og søk opp boligens adresse for å se tidligere salgspriser. Her kan du også sammenligne med andre boliger i nabolaget.
  3. Finn det beste boliglånet
    • Undersøk hvilke lånebetingelser som er tilgjengelige, og skaff et finansieringsbevis fra banken. Dette beviset er viktig når du skal by på bolig.
  4. Egenkapital og lånevilkår
    • Du trenger minst 15 % egenkapital, som kan komme fra sparing eller salg av din nåværende bolig. For kjøp av hytte eller ekstra bolig kreves 40 % egenkapital. Banken kan kreve en kausjonist hvis din inntekt er usikker.
  5. Grundig boligundersøkelse
    • Fra 2022 er det nye regler som styrker kjøpers rettigheter, men du har fortsatt undersøkelsesplikt. Sjekk nøye for fuktproblemer og el-anlegget, spesielt på bad og kjøkken. Ved kjøp av enebolig, hytte eller fritidsbolig, må du også undersøke tak, yttervegger og kjeller.
  6. Gå nøye gjennom prospektet
    • Les prospektet og tilstandsrapporten nøye. Ny lov forbyr salg av bolig "som den er", så all relevant informasjon skal være inkludert. Kontakt megler eller selger for skriftlige avklaringer hvis noe er uklart.
  7. Vurder boligtaksten
    • En godkjent tilstandsrapport, som er anbefalt, gir en detaljert vurdering av boligens tilstand. Rapporten tar hensyn til bygningens alder og byggetidens standarder. Unngå å kjøpe bolig uten en godkjent rapport.
  8. Les egenerklæringen
    • Egenerklæringen følger med prospektet hvis selger har eierskifteforsikring. Vær oppmerksom på ord som "egeninnsats" og "ufaglært arbeid". Dette kan innebære høyere risiko for feil.
  9. Forbered deg til visning
    • Visningen gir deg mulighet til å vurdere boligen selv. Ta med en erfaren boligkjøper hvis du er usikker. Noter ned viktige opplysninger fra visningen og bekreft dem skriftlig med megler hvis de ikke er dokumentert.
  10. Sett en budgrense
    • Bestem på forhånd hvor mye du er villig til å by. Sett en makspris og ta forbehold om finansiering. Husk at det ikke er angrerett ved boligkjøp, så vær sikker før du legger inn bud.

Videoguide: Slik gjør du et GODT boligkjøp

Videoguide: Verdivurdering av bolig

Unngå bolig bomkjøp

Sjekk hva naboen ble solgt for


Ved å følge denne sjekklisten kan du gjøre en grundigere vurdering før du kjøper bolig, noe som kan hjelpe deg å unngå ubehagelige overraskelser i etterkant.

Nøkkelord

  • Jan Oftedal
    Jan Oftedal

    Daglig leder

    Jan er daglig leder i Solgt.no og har kjøpt og solgt over 100 boliger. Med lang erfaring fra eiendomsbransjen er han engasjert i å gjøre bolighandelen tryggere og enklere for alle. Hans ekspertise og dedikasjon sikrer at kunder får de beste rådene og innsikten i markedet gjennom Solgt.no's eiendomsanalyseverktøy.

Sist oppdatert: 7. august 2024

Blogg

© 2024 Solgt.no AS — Org. nr. 923 401 032